Top

Istorija kluba

Judo klub ‘’Novi Beograd’’ je osnovan pre 40 godina. Osnivač kluba je bio Srećko Popović,  priznati sportski radnik.  Prvi trener kluba je bio Eduard Besak, poznati judo majstor a kasnije najpriznatiji medjunarodni sudija u SFRJ. Nakon Eduarda Besaka trenerski posao u klubu je preuzeo Slobodan Nikolić, legenda našeg sporta, vrhunski džudista i pedagog.

Slobodan Nikolić i Milan Mijalković (Hala sportova 1975)

(Slobodan Nikolić i Milan Mijalković)

 

Od 1976. Judo Klub ‘’Novi Beograd’’preuzima Milan Mijalković, jedan od naših najboljih džudista 70-ih godina i jedan od najvećih judo imena u našoj istoriji.  Milan Mijalković je predstavnik porodice Mijalković, najuspešnije judo porodice u Srbiji, koja je ostavila duboki trag u jugoslovenskom i srpskom džudou i najzaslužnija je za uspehe Judo kluba Novi Beograd.   Džudom se bavi već tri generacije ove porodice i svi imaju izuzetne sportske rezultate:

Mijalković Miloš:

1. mesto, Prvenstvo Sveta (studenti) 2002. Novi Sad

2. mesto, Prvenstvo Evrope, 2007. Beograd

3. mesto, Univerzijada 2001. Peking

1. mesto, Mediteranske Igre, 2005. Almeira

1. mesto, Mediteranske Igre, 2009. Pescara

5. mesto, Prvenstvo Sveta, 2003. Osaka

Mijalković Miloš (Mediteranske igre)

(Mijalković Miloš)

 

Mijalković Rju:

1. mesto, Prvenstvo Sveta (studenti) 2004. Moskva

3. mesto, Prvenstvo Evrope (do 23 godine), 2004. Ljubljana

Mijalković Rju

(Mijalković Rju)

 

Mijalković Milan:

3. mesto, Prvenstvo Sveta (studenti), 1972. London

3. mesto, Prvenstvo Evrope (ekipno), 1975. Lion

Mijalković Milan – Vladimir Nevzorov

(Mijalković Milan)

 

Mijalković Slobodan:

7. mesto na Prvenstvu Evrope, 1968. Lozana.

Mijalković Slobodan

(Mijalković Slobodan)

 

Mijalković Marko:

5. mesto na Prvenstvu Evrope(ekipno), Beograd 2006.

Mijalković Marko

(Mijalković Marko)

 

Mijalković Dušan:

2. mesto na Evropskom kupu,1997. Madjarska.

Mijalković Dušan (desno)

(Mijalković Dušan)

 

Pored ovih rezultata mnogi članovi našeg kluba su postizali značajne rezultate na domaćim i medjunardnim takmičenjima.

Kosić Dragan je 1978. godine osvojio 3. Mesto na Prvenstvu Evrope u Finskoj. Reprezentaciju Jugoslavije na velikim međunarodnim takmičenjima su predstavljali: Lopatić Stanko, Petković Slobodan, Luković Borislav, Obrenić Milorad, Živić Ljubomir, Mihajlović Branislav, Ješić Nemanja, …

Za judo reprezentaciju Srbije nastupali su i Nikolić Dušan, Nikolić Milan, Bunčić Strahinja, Bunčić Milan, Jovanović Miloš,…

Judo Klub Novi Beograd učestvuje i u organizaciji takmičenja podržavajući edukaciju budućih džudo sudija.

Milan Mijalković je medjunarodni sudija koji je sudio na prvenstvima Evrope i Svetskim kupovima. Radojčić Ranko i  Jovanović Miloš su savezne sudije, i deo su sudijske organizacije koja učestvuje na regionalnim turnirima, domaćim prvenstvima, medjunarodnim takmičenjima i Balkanskim šampionatima.

Naši članovi su učestvovali u organizaciji svetskih i evropskih prvenstava koja su organizovana u našoj zemlji. Mijalković Milan kao Internacionalni sudija IJF-a, bio je član sudijskog žirija na Olimpijskim Igrama 2004 g. u Atini.

Judo klub Novi Beograd je već 25 godina organizator jednog od najjačih pionirskih turnira u zemlji, Kupa Novi Beograd.

Od osnivanja kluba pa do današnjih dana u klubu je učilo i treniralo više hiljada džudista različitih profila i godišta. Zahvaljujući znanju stečenom u Judo klubu Novi Beograd, neki od njih su postali uspešni treneri u drugim klubovima, kao Delić Milun u JK Voždovac.  Neki naši članovi su osnovali svoje judo klubove : Đukić Saša (JK Ušće), Jovanović Nenad (JK Zemun).

2009. godine je počela sa radom i Judo škola u Žarkovu u Osnovnoj Školi ‘’Ljuba Nenadović’’ koja predstavlja sekciju Judo Kluba Novi Beograd. Više informacija o Judo Školi u Žarkovu može dobiti klikom na link ispod:

www.judomijalkovic.com