Judo je borilački sport koji se sastoji od tehnika bacanja i tehnika u parteru. Judo je osnovan u Japanu 1882. godine a njegov osnivač je bio profesor doktor Džigoro Kano. Pošto je od rane mladosti bio izuzetno zainteresovan za borilačke sportove Džigoro Kano je želeo da stvori borilačku veštinu kojim bi mogli svi da se bave bez straha da bi mogli da se povrede. Tako je došao na ideju da iz ratničke veštine jiujitsu izbaci opasne zahvate i tehnike i stvori jedinstveni sistem vežbanja kojim bi fizički slabije osobe uz pomoć tehnike mogli da savladaju većeg i jačeg protivnika. Iz te filozofije borenja nastao je i čuveni princip judoa: ‘’Popusti da bi pobedio’’. To znači da protivnika pobedjujemo ne uz pomoć sile već korišćenjem njegove snage uz pomoć judo tehnike.

Jigoro Kano (osnivač Kodokan Instituta)

Jigoro Kano (osnivač Kodokan Instituta)

Jedan od ciljeva judoa je da se njim može svako baviti bez obzira na godine i pol jer u sebi ne sadrži tehnike i zahvate koji bi mogli da dovedu do moguće povrede. Uz pomoć svojih sledbenika Džigoro Kano je osnovao Institut za judo koji je nazvao Kodokan. Kodokan je u početku bio mala sala za vežbanje koja se sastojala od nekoliko starih strunjača a danas on predstavlja velelepnu zgradu u centru Tokija koja se sastoji od 8 spratova gde se nalazi na desetine sala za vežbanje.

Kodokan nekad

Kodokan nekad

Kodokan sad

Kodokan sad

Judo je danas medjunarodni sport. Medjunarodna Judo Federacija ili IJF danas broji preko 200 zemalja kao svoje članice što predstavlja rekord u borilačkim sportovima. Judo je olimpijski sport od 1964. godine kada je održana Olimpijada u Tokiju a od 1956. se održavaju svetska prvenstva u Judou na svake dve godine. Od 2009. godine odlukom IJF-a svetska prvenstva u judou se odrzavaju svake godine.

IJF logo

IJF logo

Judo se primenjuje kao deo borbene obuke u svim policijama i vojskama sveta a u mnogim zapadnim zemljama on je i obavezan predmet u školama (Japan, Francuska, Koreja..)

Judo se sastoji od tehnika bacanja i tehnika u parteru. Tehnike bacanja se dele na ručne, bočne, nožne i požrtvovane zavisno od načina kojim se tehnika izvodi. Tehnike u parteru se dele na tehnike držanja zahvata, tehnika gušenja i davljenja i tehnike poluga.

Džudisti treniraju u specijalnoj napravljenoj sportskoj opremi koja se naziva kimono za judo ili judogi. Napravljen je od izuzetnog čvrstog materijala da bi izdržao svakodnevna treniranja koja obuhvataju stalne hvatove za revere i rukave kimona. Početnici nose bele pojaseve a nakon odredjenog vremena dobijaju pojaseve na osnovu njihovog naučenog znanja o tehnici. Dobijanje višeg pojasa dobija se nakon polaganja koji svaki klub odredjuje prema svojim pravilima. Učenički pojasevi su žuti, narandžasti, zeleni, plavi i braon.Crni pojas 1. Dan predstavlja prvi majstorski pojas. Najveće majstorsko zvanje u judou predstavlja 10. Dan.

Kimono za Judo (JudoGi)

Kimono za Judo (JudoGi)